EXCELSIOR

Ajax dwarsboomt op het nippertje historische eerste zege voor Excelsior in Amsterdam

Chuba Akpom maakt de 2-2 voor Ajax tegen Excelsior
© Orange Pictures - Andre Weening
In de eredivisie heeft Excelsior woensdagavond net geen geschiedenis geschreven. De Kralingers waren in Amsterdam beter dan Ajax, maar de thuisploeg maakte vlak voor tijd de gelijkmaker (2-2).
Na de verpletterende 4-0 overwinning op FC Volendam had Excelsior weer vertrouwen getankt voor het spannende slot van de eredivisie. Maar het resterende programma van de Kralingers is zwaar. Zo stond woensdagavond de uitwedstrijd tegen Ajax gepland. Hoewel de Amsterdammers een teleurstellend seizoen kennen, blijft voor Excelsior het uitduel in de Johan Cruijff ArenA vaak een moeilijk verhaal. En dan misten de bezoekers ook nog eens spits Troy Parrott, die vanwege zijn rode kaart na de wedstrijd tegen FC Volendam er niet bij was.
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen: 'Het gebeurt niet vaak dat je baalt van een 2-2 gelijkspel bij Ajax'
Het begin van de Kralingse formatie was zeker niet onaardig in Amsterdam. De bezoekers gaven weinig weg en combineerden meermaals vlot richting het Ajax-doel. Vooral Excelsior-aanvaller Derensili Sanches Fernandes had het bij momenten op zijn heupen. Dat gold in de twaalfde minuut ook voor Ajax-aanvaller Mika Godts. Doelman Stijn van Gassel pakte het schot in zijn korte hoek. De grootste kans volgde vlak daarna. Julian Baas liet vier minuten later na Excelsior op voorsprong te trappen. Hij stuitte op keeper Gerónimo Rulli.
Julian Baas baalt na 2-2 gelijkspel van Excelsior bij Ajax: 'Morgen trots, maar nu teleurgesteld'
Deze gemiste kans zette Ajax ruim tien minuten later betaald. Op de linkerflank gaf Kenneth Taylor de bal laag voor. Devyne Rensch was scherp en schoot recht door het midden de 1-0 op het scorebord. Tegen de verhoudingen in nam de thuisploeg de leiding, terwijl Excelsior de betere van het spel had.
Excelsior viert de 1-1 van Julian Baas in het uitduel met Ajax
Maar na het halfuur kreeg de wedstrijd een positieve wending voor de Rotterdammers. Feyenoord-huurling Mimeirhel Benita versierde een strafschop nadat Ajax-aanvaller Steven Bergwijn aan hem hing. Het duurde echter lang totdat de bal daadwerkelijk op de stip ging, omdat de videoscheidsrechter een rode kaart in deze overtreding zag. Scheidsrechter Sander van der Eijk bekeek de beelden en gaf Bergwijn vervolgens rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Ajax moest verder met tien man, terwijl Baas vanaf de stip de 1-1 maakte.

Lamprou lang matchwinnaar

De thuisploeg mocht overigens van geluk spreken dat Excelsior niet voor de rust al op voorsprong kwam. Rulli trapte in de blessuretijd de bal verkeerd uit en raakte gelegenheidsspits Lance Duijvestijn. Het tienkoppige Ajax kwam met de schrik vrij.
In de tweede helft ging Excelsior op dezelfde voet verder: geconcentreerd en geduldig. Dat resulteerde tot een verdiende 1-2. Kenzo Goudmijn gaf aan de rechterkant de voorzet. Lazaros Lamprou knikte de bal bij de tweede paal raak.
Lazaros Lamprou is het middelpunt van de feestvreugde na de 1-2 bij Ajax-Excelsior
Excelsior hield vervolgens knap stand in de Johan Cruijff ArenA. De Kralingers deden geen gekke dingen en Ajax stichtte amper gevaar. Vlak voor tijd kropen de bezoekers door het oog van de naald, omdat Taylor de bal hard op de lat kopte. Aan de andere kant ontsnapte de thuisploeg aan nog een rode kaart. Invaller Anton Gaaei ging hard door op Baas, waarvoor de Deen slechts de gele kaart kreeg. Het ging uiteindelijk toch nog mis voor Excelsior. Vlak voor tijd reageerde Chuba Akpom attent op de rebound, waarna de 2-2 een feit was.
Lazaros Lamprou: 'Zoals Excelsior de laatste wedstrijden speelt, hebben we niets te vrezen'
Deze gelijkmaker kwam bij de Kralingers hard aan, omdat de mannen van trainer Marinus Dijkhuizen uitstekende zaken hadden kunnen doen in de strijd om handhaving. Later deze week kan nummer 16 RKC Waalwijk over Excelsior heen. De Kralingse ploeg staat voorlopig nog veilig vijftiende in de eredivisie.

Ajax – Excelsior 2-2 (1-1)

27’ 1-0 Devyne Rensch
38’ 1-1 Julian Baas (penalty)
53’ 1-2 Lazaros Lamprou
89’ 2-2 Chuba Akpom
Rood: 37’ Steven Bergwijn (Ajax, neerhalen doorgebroken speler)
Opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Sutalo, Kaplan (80’ Sosa), Hato; Tahirovic (68’ Gaaei), Taylor, Mannsverk (80’ Van den Boomen); Godts (80’ Rijkhoff), Brobbey (44’ Akpom), Bergwijn
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Benita, Horemans, El Yaakoubi, Zagré; Baas, Goudmijn, Sandra; Sanches Fernandes (73' Naujoks), Duijvestijn (90’ Omorowa), Lamprou (73' Uddenäs)