EXCELSIOR

Excelsior mag bij FC Volendam even hopen op een punt in afsluitende wedstrijd

Mike van Duinen feliciteert Lazaros Lamprou met zijn treffer voor Excelsior tegen FC Volendam © Orange Pictures - Hans van der Valk
In de eredivisie is Excelsior zondag definitief vijftiende geworden. De Kralingers verloren op bezoek bij FC Volendam met 3-2. De Rotterdamse ploeg was al zeker van handhaving.
Voor FC Volendam en Excelsior was er absoluut geen druk. Beide gepromoveerde clubs hadden zich voor deze speelronde al gehandhaafd. Hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen koos ervoor om Mike van Duinen, die in dit seizoen nog geen doelpunt had gemaakt, nog wat speeltijd te gunnen. Verder viel de positie van Couhaib Driouech op. De flankaanvaller startte op papier als rechtsback.
Marinus Dijkhuizen: 'Koopmeiners en Pierie zijn prioriteiten om bij Excelsior te houden'
In het Kras Stadion kreeg Excelsior, dat volledig in het wit aantrad, in de zevende minuut een grote kans. Van Duinen draaide goed weg bij FC Volendam-verdediger Xavier Mbuyamba, maar de spits stuitte op doelman Filip Stankovic. Daar waar de bezoekers niet raak schoten, deden de oranjehemden dat wel. Uitgerekend Daryl van Mieghem, die een verleden bij Excelsior heeft, zette FC Volendam met een lage schuiver op 1-0. De thuisploeg drong daarna flink aan. Excelsior-keeper Stijn van Gassel moest aan het werk bij pogingen van Derry John Murkin en Gaetano Oristanio.
FC Volendam viert één van de treffers tegen Excelsior
FC Volendam viert één van de treffers tegen Excelsior © Orange Pictures - Pieter van der Woude
Maar de doelman van de Rotterdammers maakte in de 25e minuut een zeldzame fout. Van Gassel, vorig week nog gekroond tot Speler van het Jaar door de supportersvereniging van Excelsior, sloeg bij een hoekschop de bal in eigen doel (2-0). Tot overmaat van ramp krulde Feyenoord-huurling Francesco Antonucci voor FC Volendam op fraaie wijze de 3-0 tegen de touwen. Na dat doelpunt kreeg keeperstrainer Ronald Graafland van scheidsrechter Jochem Kamphuis de rode kaart vanwege protesteren.

Comeback (bijna) in optima forma

Het leek erop dat Excelsior al rap een verloren wedstrijd speelde, maar na de rust gebeurde er iets opmerkelijks vanuit Kralings perspectief. Lazaros Lamprou maakte in de 56e minuut namelijk de aansluitingstreffer (3-1). Dit doelpunt was het eerste in een uitduel sinds 13 november 2022, toen Kenzo Goudmijn tegen Feyenoord scoorde. Sindsdien vond Excelsior alleen in thuiswedstrijden het doel.
Marouan Azarkan weet nog niet waar hij volgend seizoen speelt: 'Het liefst blijf ik nog in Nederland'
Halverwege de tweede helft gunde hoofdtrainer Dijkhuizen tweede doelman Norbert Alblas speeltijd. De keeper verving Van Gassel, die verder nog geen minuut had gemist. Excelsior bracht in de slotfase de spanning terug via Nikolas Agrafiotis (3-2), waarna het voor FC Volendam toch spannend werd. Vlak voor tijd leek de remontada een feit, toen Agrafiotis in de slotfase de rebound van de gemiste penalty van Reda Kharchouch raak schoot. De spits liep echter te vroeg het zestienmetergebied van FC Volendam in. Daarom telde dat doelpunt niet meer.
Huurling Kik Pierie over zijn toekomst: 'Excelsior is zeker een optie'
Excelsior sluit het seizoen af als de nummer vijftien van de eredivisie. De Kralingers behaalden 32 punten uit 34 wedstrijden.

FC Volendam - Excelsior 3-2 (3-0)

10' 1-0 Daryl van Mieghem
25' 2-0 Stijn van Gassel
27' 3-0 Francesco Antonucci
56' 3-1 Lazaros Lamprou
77' 3-2 Nikolas Agrafiotis
Bijzonderheid: 89' Reda Kharchouch mist een strafschop voor Excelsior
Opstelling Excelsior: Van Gassel (63' Alblas); Driouech (63' Baas), El Yaakoubi, Nieuwpoort (63' Horemans), Pierie, Tjoe-A-On; Azarkan, Koopmeiners, Goudmijn, Lamprou (74' Kharchouch); Van Duinen (63' Agrafiotis)