NOS Voetbal

FC Volendam berust: 'Je degradeert niet op een dag, er is veel gebeurd'

Volendam-aanvoerder Mirani na degradatie: 'Uiteindelijk bloedt het dood'

Het was een rumoerig seizoen voor FC Volendam. Een hevige bestuurlijke strijd, het vertrek van voorzitter Jan Smit, technisch manager Wim Jonk en hoofdtrainer Matthias Kohler en vandaag de degradatie uit de eredivisie door een 1-4 nederlaag tegen Ajax.

"Er is veel gebeurd", zegt aanvoerder Damon Mirani. "Ook op het veld. We zijn niet goed genoeg gebleken. Je degradeert niet op een dag. We hangen er al een tijdje tegenaan. We hadden even een opleving en toen die tik tegen Excelsior (4-0 verlies). Uiteindelijk bloedt het dood."

Assistent-trainer Michael Dingsdag nam eind december de laatste twee wedstrijden van 2023 als interim-coach van Volendam voor zijn rekening. Na de winterstop ging Volendam verder met Regillio Simons, die - in tegenstelling tot Dingsdag - wel de vereiste papieren heeft.

'Wilden die laatste strohalm pakken'

Dingsdag ging verder als assistent van Simons en uitgerekend op de dag van de degradatie stond hij er weer alleen voor. Simons ontbrak vanwege ziekte. "We wilden die laatste strohalm pakken", zei hij over de wedstrijd tegen Ajax. "Helaas is het net niet genoeg."

Dingsdag houdt hoop voor FC Volendam: 'Proberen volgend jaar te promoveren'

De Volendammers hadden een overwinning nodig op Ajax en met een beetje geluk was dat volgens Dingsdag mogelijk geweest. Twee momenten werkten wat dat betreft in Volendams nadeel.

Vanwege buitenspel kreeg de thuisploeg voor rust geen strafschop na een overtreding op Mirani en vlak na rust raakte Darius Johnson de paal. "Als de 1-1 valt, wordt het een andere wedstrijd, maar die valt niet", aldus Dingsdag.

Mirani op tribune in 2009, op veld in 2024

Een kwartier na rust maakte Ajax de 0-2 en was de wedstrijd gespeeld. Door de 1-4 nederlaag werd de degradatie een feit. Het is de eerste degradatie sinds 2009. Aanvoerder Mirani kan zich die dag nog goed herinneren. Als kind en supporter zat hij toen op de tribune.

"Toen had ik geen besef hoe de wereld in elkaar zat", zegt de nu 27-jarige Mirani. "Ik was een jaar of twaalf. Als supporter heb je bovendien geen invloed op het resultaat. Als speler misschien meer, al doe je het als team. Nu zie ik meer wat er speelt. Dan grijpt het me meer aan. Ik ben volwassen, begrijp het meer."

  • Pro Shots
    FC Volendam degradeert

Twee jaar geleden maakte Mirani de promotie naar de eredivisie mee. Nu de degradatie. Mirani is een van de vele spelers met een aflopend contract bij FC Volendam. De toekomst is ongewis. Er kan komend seizoen in de eerste divisie een totaal andere spelersgroep staan.

Assistent-coach Dingsdag blijft in ieder geval wel. "Ik ben volgend seizoen gewoon hier om te proberen het voor elkaar te krijgen weer te promoveren", zegt hij. Het zou de elfde promotie van FC Volendam betekenen, een jaar na de tiende degradatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl