EXCELSIOR

Zorgen voor Excelsior heel groot, NEC wint in Rotterdam met 3-0

Troy Parrott baalt na het missen van een kans tegen NEC
© VK Sportphoto/Herman Dingler
Het wordt voor Excelsior steeds lastiger om de nacompetitie te ontlopen. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen had een overwinning nodig tegen NEC om - na de zege van RKC Waalwijk bij Heracles Almelo – weer boven de degradatiestreep terecht te komen, maar Tjaronn Chery besliste anders. Het werd 0-3.
De ongebruikelijke maandagavondwedstrijd moest duidelijk op gang komen. In de eerste 20 minuten gebeurde er helemaal niets noemenswaardigs in Kralingen. Lazaros Lamprou was als eerste dreigend, maar de Griek had te veel tijd nodig en zag zijn poging gekraakt worden.
Lamprou is gevaarlijk, maar komt niet tot een serieus schot
Niet Excelsior, maar NEC kreeg daarna even de overhand. Licht, dat wel, want het had weinig om het lijf. Calvin Verdonk, oud-Feyenoorder, schoot de bal via een Rotterdams been hoog over en Dirk Proper kwam ook niet tot een serieuze poging. Wel raakte hij verdediger Redouan El Yaakoubi.

Nuytinck vs Van Gassel

Het waren nauwelijks kansen te noemen voor NEC, dat na een klein half uur wél heel dichtbij de openingstreffer was. Keeper Stijn van Gassel had een prima antwoord op een kopbal van de vrijstaande Bram Nuytinck. Het was het enige echte wapenfeit van de bekerfinalist in de eerste 45 minuten.
Marinus Dijkhuizen: 'We gaan zondag voor de laatste kans'
Aan de andere kant werd de vliegensvlugge Derensili Sanches Fernandes eenvoudig aan de kant gezet door Verdonk, maar veerde het publiek wel op na een prima combinatie tussen Lance Duijvestijn en Troy Parrott. Laatstgenoemde had wellicht meer kunnen doen dan de bal voorlangs te schieten. Duijvestijn mikte niet veel later, via een NEC-er, hoog over.

Offensief Excelsior

Na een paar minuten in de tweede helft had Lamprou meer moeten doen met een voorzet van Arthur Zagre na een prima Rotterdamse aanval. Hij probeerde met een hakje keeper Robin Roefs te verrassen, maar hij miste de bal volledig.
Het was voor Excelsior wel het sein om het tempo op te voeren. NEC werd steeds verder teruggedrukt, maar grote kansen leverde de korte dadendrang niet op. Een voorzet van Parrott ging aan iedereen voorbij en Sanches Fernandes vond ook geen ploeggenoot. Na 55 minuten voetballen probeerde Julian Baas het van afstand, maar Roefs had weinig problemen met de inzet van de middenvelder.
Julian Baas geeft aanwijzingen tijdens het duel met NEC
Van Gassel had aan de andere kant grote moeite met een zwabberbal van Verdonk. Hij pareerde de vrije trap van de linksback en ook in de rebound stond de doelman paraat.

Chery beslist duel

Na een uur spelen stond diezelfde Van Gassel wel aan de grond genageld. Chery schoot van grote afstand prachtig raak: 0-1. Vijf minuten later werden de zorgen nog groter. Chery volleerde knap raak uit een voorzet van Youri Baas: 0-2.
Stijn van Gassel na nederlaag tegen NEC: 'Het was net niet'
Bijna antwoordde Excelsior vliegensvlug, maar Parrott kopte de bal net naast na een vrije trap van Lamprou. Met Mike van Duinen in de ploeg voor Zagre probeerde Dijkhuizen iets te forceren, maar een minuut later stond Excelsior met tien man.

Rode kaart

Siebe Horemans kreeg, na advies van de VAR, rood van scheidsrechter Bas Nijhuis na een overtreding op Proper. De angel was direct helemaal uit de wedstrijd. Parrott bekroonde een mooie actie niet met een treffer. Hij pegelde ruim naast. In blessuretijd maakte Rober Gonzalez er nog 0-3 van.
Siebe Horemans druipt af na zijn rode kaart
De zorgen voor Excelsior worden groter en groter. De Rotterdammers blijven zestiende in de eredivisie, op twee punten van RKC Waalwijk. De formatie van Dijkhuizen speelt in de eredivisie nog tegen Heracles Almelo (thuis) en Feyenoord (uit). RKC Waalwijk treft PEC Zwolle (thuis) en PSV (uit).
Siebe Horemans na rode kaart: 'Het is geen biljart'
Scoreverloop:
60' Tjaronn Chery 0-1
64' Tjaronn Chery 0-2
90' Rober Gonzalez 0-3