Elias Sierra en interim-coach Rene Kolmschot na de nederlaag van Heracles
NOS Voetbal

Degradatie Heracles nabij ondanks trainerswissel: nederlaag bij Excelsior

Heracles Almelo is de play-offs om één plaats in de eredivisie begonnen met een pijnlijke 3-0 nederlaag bij Excelsior. En daarmee kwam de nummer zestien van de eredivisie, waar maandag de ontslagen hoofdtrainer Frank Wormuth vervangen werd door assistent René Kolmschot, nog goed weg.

Zaterdag is de return in Almelo, waarna de winnaar van het tweeluik doorgaat naar de finale. ADO Den Haag won dinsdag de eerste wedstrijd in de andere halve finale met 2-1 van FC Eindhoven.

Bekijk de reacties na de wedstrijd van Justin Hoogma, Marinus Dijkhuizen en Thijs Dallinga.

Excelsior, dat als zesde is geëindigd in de Keuken Kampioen Divisie, schoot uit de startblokken en creëerde de ene na de andere kans. Na een licht duwtje in de rug van Sven Sonnenberg kon Reuven Niemeijer in de vijfde minuut alleen richting het Almelose doel gaan, maar hij liet zich te ver naar de zijkant sturen door doelman Koen Bucker, die een minuut later knap redde toen Thijs Dallinga na een fraaie Rotterdamse aanval van dichtbij inschoot.

Nadat opnieuw Dallinga, de 21-jarige topscorer van de eerste divisie met 32 doelpunten, en Marouan Azarkan hadden verzuimd de score te openen, slaagde de laatste daar in de twintigste minuut wel in. Niemeijer legde in het strafschopgebied de bal terug op Azarkan, die met een harde knal Bucker passeerde.

Brancard

Tot een volgend wapenfeit kwam de doelpuntenmaker niet. Na een forse overtreding van Lucas Schoofs, die er met een gele kaart genadig af kwam, verliet Azarkan per brancard het kunstgrasveld in Kralingen. Excelsior, dat even daardoor via een kopbal van Dallinga de marge nog had kunnen verdubbelen, leek even aangeslagen. De voet ging in ieder geval van het gaspedaal.

Boosdoener Lucas Schoofs bekommert zich om de hard geraakte Marouan Azarkan

Dat bood Heracles de kans ook aan aanvallen te denken en dat leidde kort voor rust bijna nog tot succes ook. Nikolai Laursen draaide behendig weg bij zijn tegenstander en schoot via de lat over. En ook bij een scrimmage nabij de doellijn kwam de thuisploeg met de schrik vrij.

Teenlengte

Na de pauze miste de inzet van de door Dallinga in stelling gebrachte Kenzo Goudmijn voldoende kracht en de juiste richting om Heracles-doelman Bucker in verlegenheid te brengen. Aan de andere kant dwong Samuel Armenteros de Rotterdamse sluitpost Stijn van Gassel tot een duik in de hoek.

Halverwege de veel minder attractieve tweede helft knikte Dallinga, tot geluk van de mistastende Bucker, net naast en kwam Armenteros een teenlengte tekort om de gelijkmaker binnen te glijden. Achter een tweede doelpoging van Goudmijn kon Bucker nog net een hand krijgen.

Marouan Azarkan (rechts) heeft Excelsior op 1-0 gezet

De 2-0 kwam er toch. Dallinga maakte zijn reputatie als geslepen afmaker waar door na een combinatie met Niemeijer, een aanval die nota bene begon met een ingooi voor Heracles, de verre hoek te vinden.

Daarmee was het leed nog niet geleden voor de Almeloërs. De voor Dallinga in de ploeg gekomen Nikolas Agrafiotis ontfutselde Luca de la Torre de bal, waarna uitblinker Mats Wieffer invaller Couhaib Driouech in staat stelde de 3-0 op het scorebord te schieten.